Home | Huize Spoorzicht

‘Mijn ouders wilden graag bij elkaar blijven’

“Mijn moeder heeft al vijftien jaar Alzheimer, mijn vader zorgde voor haar. Toen hij de ziekte van Kahler kreeg, konden ze niet langer zelfstandig wonen, dat was te riskant. Mijn vader kon haar bijvoorbeeld niet meer tillen. Vier jaar geleden zijn ze daarom samen verhuisd naar Spoorzicht. Anderhalf jaar geleden overleed mijn vader, mijn moeder woont er nog steeds.”

Angenietha van Dam vertelt hoe ze kwam bij Huize Spoorzicht: “Mijn moeder had een indicatie voor een plaats in een verzorgingshuis, maar mijn vader niet. Dan konden ze niet samen blijven en mijn vader wilde dat juist wel. We gingen dus op zoek naar een particulier huis met een religieuze achtergrond. Dat werd Huize Spoorzicht, daar was een appartement met een huiskamer en een slaapkamer beschikbaar. Na het overlijden van mijn vader is mijn moeder verhuisd naar een zit-slaapkamer.”

Vertrouwde omgeving

“Mijn moeder is niet meer echt aanspreekbaar, maar ik merk wel dat ze zich heel prettig voelt in Huize Spoorzicht. De omgeving en sfeer zijn vertrouwd voor haar. Dat heeft natuurlijk ook met de christelijke identiteit te maken. Als ze een psalm opzetten, heeft dat een kalmerende invloed op haar. Mijn man, ik en mijn vijf broers en zussen gaan elke week bij haar op bezoek. We weten niet of ze ons herkent, maar ze kijkt wel blij als we binnenkomen. We lezen vaak uit de Bijbel als we bij haar zijn en bidden samen.”

“Ze krijgt een liefdevolle verzorging, de zusters verzorgen haar graag zeggen ze. Dat geloof ik wel, want mijn moeder heeft een blijmoedig karakter. Als ze beneden in de huiskamer een spelletje doen, betrekken de zusters haar erbij. Op haar eigen manier doet ze dan mee. En wat ik ook zo prettig vind: ze ruikt altijd zo fris. Het was de wens van mijn vader dat ze goed verzorgd zou worden. Als wij na een bezoek naar huis gaan, laten we haar met gerust hart achter.”

 


 

‘We hebben beloofd er voor tante Ger te zijn’

“Tante Ger is eigenlijk een geadopteerde tante”, legt Marrie van Dijken uit Groot-Ammers uit. “We kennen haar via onze zoon, die indertijd een krantenwijk had en wel eens een praatje met haar man maakte. Dat is uitgegroeid tot een hecht contact. Haar man is inmiddels overleden, wij hebben hem beloofd om voor haar te zorgen. Ze hebben zelf geen kinderen, maar  tante Ger is als een oma voor onze kinderen.”

Sinds 2½ jaar woont tante Ger in Huize Spoorzicht. “Ze kon niet meer goed voor zichzelf zorgen, thuiszorg was niet meer voldoende. Samen zijn we toen op zoek gegaan naar een particulier huis met een christelijke identiteit. Tante Ger stond wel op de urgentielijst voor een huis in Sliedrecht, maar daar was toen geen plek, in Huize Spoorzicht wel. Rhenen ligt weliswaar 50  autominuten van Groot-Ammers, maar een nicht van tante Ger woont daar ook. Toen was de zaak snel beklonken.”

Kleinschalig

“Wat haar aansprak was dat het er zo gemoedelijk en kleinschalig is. De bewoners hebben een zit-slaapkamer met een mooi uitzicht. Er staat een bureautje en een makkelijke stoel, maar veel bewoners maken overdag gebruik van de gemeenschappelijke huiskamer.  Tante Ger vindt het gezellig om samen koffie te drinken. Er is veel persoonlijke aandacht. Niet iedereen kan nog makkelijk eten, daarom krijgen de bewoners elke dag een verse fruitsmoothie, de maaltijden zijn eenvoudig maar gezond. De verzorging is sowieso prima. We zien het aan tante Ger, die is lichamelijk weer beter, als de laatste periode thuis ”

Marrie van Dijken valt vooral de liefde en het geduld op dat het team elke dag weer toont. “Ik ga twee keer per week bij tante Ger op bezoek, mijn man één keer per week. Dus we kunnen goed zien hoe het er aan toe gaat. De verpleegkundigen en verzorgenden hebben zoveel tact, ze kunnen alles ombuigen naar iets positiefs. Daardoor is er een goede sfeer .” Ook voor allerlei nieuwe activiteiten staan ze open: “Bij mooi weer gaan ze regelmatig wandelen. Er is ook iedere week een creatieve morgen in ’t Achterhuis. Huize Spoorzicht bestaat pas een paar jaar, maar ze doen het echt goed. Het team houdt zoveel mogelijk rekening met individuele wensen. Zo is er een bewoner die graag tuiniert, maar niet meer zo mobiel is. Daarvoor is een tuin op hoogte gecreëerd met behulp van een rolsteiger. Fantastisch toch?”“Verzorging en begeleiding in een vertrouwde omgeving”


Woonzorgcentrum Huize Spoorzicht
Cuneraweg 170-172, 3911 RR Rhenen
Postadres: Cuneraweg 168, 3911 RR Rhenen
T 0317 683 499